Skip navigation

Jak se vyhnout sabotování vlastního vztahu?

Poslední aktualizace: 26 června, 2017

Láska je cesta sebepoznání, na níž zároveň zjišťujete vše o svém partnerovi.

Existuje mnoho externích faktorů, které vám mohou překazit randění a milostný život.

Pokud ale najdete toho správného partnera, fungující vztah už je jen ve vašich rukou.

I když tradiční pohled říká, že láska nás zasáhne, když to čekáme nejméně, a za nitky tahá osud, v dnešní době si mnoho nezadaných lidí nevědomky hledá výmluvy, aby nemuseli dát průchod svým emocím, a znemožňují tak sami sobě udržet dlouhodobý vztah.

Sabotujete emocionálně svůj romantický vztah? Dr. Lisa Firestoneová, ředitelka oddělení pro výzkum a vzdělávání v Glendon Association a odbornice na páry a vztahy, provedla analýzu, proč se lidé bojí lásky.

Strach projevovat emoce vůči své milované polovičce

Vážný vztah vyžaduje nejen intimní poznání a sdílení zájmů s partnerem, spadá do něj i projevování emoci a jejich sdílení s milovanou osobou, na to ale není každý připraven.

Když to uděláte, dáváte pryč svůj štít a ocitáte se ve zranitelné pozici. Mnozí nezadaní lidí, kteří si hledají známost, ale i někteří zadaní, se ve vztahu často vyhýbají emocím s výmluvou, že nechtějí, aby byly zraněny jejich city.

Dr. Firestoneová však tvrdí, že při této snaze vyhnout se bolesti ve skutečnosti odstrkují své partnery, či potenciální partnery, dále od sebe.

Idealizovaná představa vztahu, aby vás partner nemohl zranit

Někteří zamilovaní si obdobným způsobem ve své fantazii představují vztah příliš růžově, svůj romantický život vidí velmi idealisticky, tím pádem potlačují skutečné emoce u sebe i partnera a postupně si ke svým milovaným začnou vytvářet odstup.

Odbornice na vztahy říká, že to souvisí s ranými zkušenostmi člověka, někdy mohou pocházet z nevyřešených problémů z dětství.

Nejlepší způsoby, jak se vyhnout sabotování vlastního vztahu

Ať už se z jakéhokoli důvodu vyhýbáte sdílení emocí se svým partnerem/svou partnerkou a tím pádem sabotujete vlastní vztah či narušujete randění, pokud jste nezadaní, nejlepší způsob, jak to překonat, je snažit se mít své emoce pod kontrolou a začít s (budoucím) partnerem komunikovat o tom, co si o vztahu myslíte.

Tím, že poznáte, po čem toužíte a čeho se bojíte, a podělíte se o to s parnerem, budete připraveni začít a udržet si intimní, romantický a dlouhotrvající vztah.

Tento web využívá soubory cookie, aby vám umožnil lepší prohlížení obsahu. Přečtěte si další informace o tom, jak soubory cookie využíváme, a jak můžete změnit nastavení.